pozvánka na zájazd Bardejov, Kežmarok a drevené chrámy Unesco

ZO JDS pozýva svojich členov na dvojdňový zájazd, Bardejov, Kežmarok a drevené chrámy Unesco, ktorý sa uskutoční v termíne 11.-12.4.2024. Prihlasovať sa môžete v kanceláriách ZO JDS počas kontaktných hodín. Pri prihlásení sa vyžaduje okamžitá úhrada.

Cena zájazdu je 89 € + vstupné do objektov a cestovné poistenie.


PROGRAM:

1. deň: 6:00 odchod v skorých ranných hodinách smer Martin, Poprad. Pokračovať budeme ďalej do Kežmarku.

9:00 prehliadkou začneme v drevenom evanjelickom artikulárneho kostole Najsvätejšej Trojice (Unesco) z roku 1687, ktorý je jednou z najzachovalejších artikulárnych stavieb na Slovensku. Pokračovať budeme prehliadkou interiérov Nového evanjelického kostola postaveného v rokoch 1872 – 1894, podľa návrhov známeho viedenského architekta Theofila von Hansena, ktorého súčasťou je aj mauzóleum Imricha Tökölyho.

Z kostola sa pešou chôdzou vydáme krátka prehliadka historického centra Kežmarku, počas ktorej uvidíme budovu mestskej radnice, Reduty, Baziliku sv. kríža so zvonicou, Starý trh a Mestský hrad. Následne budeme

do Hervartova, kde stojí rímskokatolícky drevený gotický kostol sv. Františka z Assisi (Unesco), pochádzajúci z 15. stor., s bohato zdobeným interiérom z mladších čias, ktoré vznikli počas prestavby v období baroka.

Pokračovať budeme do srdca Šariša, Bardejova, ktorý patrí medzi najkrajšie slovenské mestá. Historickému námestiu dominuje Kostol sv. Egídia a historická budova radnice, ako aj katov dom, či zachované mestské hradby s baštami. Obdivovať tu môžete celkovo 46 meštianskych domov, ktoré sú súčasťou súboru stavieb pod záštitou Unesco. Po pešej prechádzke mestom sa vyberieme do Kostola sv. Egídia. Tí odvážnejší môžu vystúpať na 72 m vysokú vežu kostola. Po prehliadke osobné voľno a odchod na ubytovanie, nocľah.

2. deň: Po raňajkách sa vydáme autobusom smerom na Svidník, kde budeme prechádzať okolo vojenského pamätníka pripomínajúceho hrôzy II sv. vojny, až do Ladomírovej,kde sa nachádza drevený kostolík archanjela Michala (Unesco) z roku 1742 s umelecky hodnotným ikonostasom. Len niekoľko kilometrov ďalej, v Bodružale nájdeme drevený chrám východného obradu sv. Mikuláša (Unesco) z roku 1658. Na stenách kostola sú zachované zvyšky malieb z 18. stor. Len tri kilometre ďalej sa v obci Miroľa nachádza grékokatolícky drevený chrám Ochrany Presvätej Bohorodičky z roku 1770, kde si spravíme krátky fotostop.

Po prehliadke drevených chrámov budeme pokračovať v ceste do Poľska.


Na záver putovania navštívime najväčšie poľské kúpeľné mesto Krynica – Zdroj, kde sa poprechádzame po kúpeľnom areáli miestnych kúpeľov. V prípade dostatku času možnosť navštíviť miestne múzeum hračiek. Tí odvážnejší môžu vystúpať na 50 m vysokú Vežu v oblakoch, ktorá sa nachádza vo výške 896 m n. morom, v známom lyžiarskom stredisku Slotwiny.

16:30 Odchod na cestu domov.

21:00 Predpokladaný príchod domov.

 

V cene je zahrnuté: doprava luxusným klimatizovaným autobusom, 1 x ubytovanie v dvojlôžkových izbách v hoteli*** , 1 x bufetové raňajky, služby sprievodcu cestovného ruchu, prehliadka Bardejova, prehliadka Krynice-Zdroj, drobné občerstvenie počas cesty, tematická magnetka


V cene nie je zahrnuté: cestovné poistenie Union A1 3 € (1 deň v Poľsku), vstupné do objektov

Drevený kostol v Hervartove 2 €

Chrám sv. Egídia v Bardejove (veža) 2+2 €

Drevený kostol v Ladomírovej 2 €

Drevený kostol v Bodružali 2 €

Drevený kostol v Miroli 2 €

Múzeum hračiek Krynica cca 4,50 €

Veža v oblakoch+lanovka 25 €